Victor Rebengiuc şi Tiberiu Soare la Sala Radio, în deschiderea stagiunii Orchestrei Naţionale Radio

concert radio peer gynt rebengiuc tiberiu soare

eveniment liber sa spunVictor Rebengiuc şi Tiberiu Soare reprezintă două generaţii diferite în artele spectacolului din România. Curajul în a aborda noi dimensiuni ale complexului domeniu în care evoluează îi aduce împreună pe scenă în Peer Gynt de Grieg, la Sala Radio, vineri, 11 octombrie, la ora 19.00, în deschiderea stagiunii Orchestrei Naţionale Radio (ONR).

O pleiadă de artişti de valoare vor putea fi admiraţi vineri seara la Sala Radio: Tiberiu Soare – dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, actorul Victor Rebengiuc, al cărui nume nu mai are nevoie de nici o prezentare, tânărul violonist belgian Lorenzo Gatto, care la doar 27 de ani a câştigat importante competiţii internaţionale, soprana Simonida Luțescu şi mezzosoprana Antonela Bârnat, alături de Corul Academic Radio, conduslogo orchestrele si corurile radio de Dan Mihai Goia.

Tiberiu Soare deschide astfel cea de-a doua stagiune în poziţia sa de dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, apreciatul muzician desfăşurându-şi activitatea ca dirijor din anul 1999. S-a aflat la pupitrul orchestrelor majorităţii filarmonicilor şi teatrelor de operă din ţară şi a participat la turnee în Suedia, Israel, China, Germania, Elveţia ş.a.

A dirijat Orchestra Naţională Radio în numeroase concerte şi înregistrări. Printre cele mai importante şi recente realizări ale sale, alături de acest ansamblu, se numără: pregătirea pentru participarea la Festivalul Internaţional „George Enescu”, succesul de la Shanghai Spring International Music Festival (mai 2013), concertul integral Mozart prezentat în cadrul festivalului Balchik Classic Days (iulie 2013).  Tiberiu Soare mai are în program în 2013 şi noi concerte în străinătate alături de soprana Angela Gheorghiu. În lunile octombrie şi noiembrie va dirija la Praga, München şi la Palatul Versailles.

Concertul de vineri, 11 septembrie, cuprinde două compoziţii romantice extrem de îndrăgite de melomanii de pretutindeni. Prima lucrare va fi Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară şi orchestră de Max Bruch, cea mai populară creaţie a artistului, o lucrare de mare virtuozitate, pe care nici un violonist de seamă nu o ocoleşte în cariera sa. Concertul a avut premiera în 1866, dirijor fiind atunci însuşi compozitorul.

Lorenzo Gatto_foto JN Doumont

Lorenzo Gatto. Foto: JN Doumont

Tânărul violonist Lorenzo Gatto, solistul concertului, a colaborat cu Orchestra Filarmonică BBC, Orchestra Naţională din Belgia, Orchestra Filarmonică din Luxemburg, Orchestra Regală de Cameră din Wallonie ş.a. Lorenzo Gatto a început studiul viorii încă de la vârsta de cinci ani, iar la 12 ani a fost admis la Conservatorul Regal de Muzică din Bruxelles. Distincţia „Rising Star”, primită pentru activitatea din stagiunea 2010–2011, l-a propulsat pe mari scene ale lumii muzicale precum Birmingham Symphony Hall, Cité de la Musique (Paris), Musikverein (Viena), Concertgebouw (Amsterdam), Baden Baden ș.a. A colaborat cu New Russia Orchestra, Filarmonica din Rotterdam şi va fi rezident la Palais des Beaux-Arts în Bruxelles.

peer gynt desen edvard munch

Desen de Edvard Munch pentru afișul unui spectacol cu Peer Gynt de Ibsen

În cea de-a doua parte a programului veți asculta selecţiuni din cele două suite Peer Gynt de  Edvard Grieg. Lucrarea a fost compusă la propunerea dramaturgului Henrik Ibsen, pentru premiera piesei de teatru cu acelaşi titlu, inspirată de o poveste din folclorul norvegian.

Şi pentru ca povestea să prindă viaţă, alături de Orchestra Naţională Radio şi dirijorul Tiberiu Soare este invitat actorul Victor Rebengiuc, muzica fiind însoţită de fragmente recitate.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate „Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *