Viitorul e în… teatru

ziua mondiala a teatrului

Societatea Culturală „Eugen Ionescu” din Slatina (SCEIS), în colaborare cu Muzeul Judeţean Olt, propune sărbătorirea Zilei Mondiale a Teatrului prin organizarea evenimentului intitulat Viitorul e în… teatru miercuri, 27 martie 2013, la ora 18.00.

În sala de festivităţi a Muzeului Judeţean Olt, elevii Liceului teoretic „Ion Gh. Roşca” din comuna Osica de Sus vor prezenta un fragment din spectacolul Noul locatar de Eugène Ionesco (Marele premiu şi trofeul Festivalului de teatru pentru liceeni „Teatru pentru mâine”, Dialogul Absurzilor, ediţia a doua). De asemenea, Colegiul Naţional „Radu Greceanu” va prezenta un fragment din spectacolul Nopţi la circ de Angela Carter (Premiul pentru interpretare feminină la acelaşi festival). În deschiderea evenimentului, va fi citit mesajul internaţional dedicat Zilei Mondiale a Teatrului.

sceisLa acest eveniment sunt invitaţi să participe toţi membrii SCEIS, precum şi toţi cei care au contribuit, de-a lungul timpului, la construcţia unei tradiţii culturale fără ecou, dar cu istorie.

Ziua de 27 martie se doreşte a fi dedicată valorilor teatrului românesc, pe care SCEIS le-a susţinut şi promovat încă de la înfiinţarea sa, (în)datorată regretatului, dar şi veşnicului nostru prieten, Visi Ghencea. Prezenţa membrilor SCEIS va fi un prilej pentru a împărtăşi detalii inedite despre trecut şi informaţii importante despre viitor

Tuturor, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, Societatea Culturală „Eugen Ionescu” din Slatina le doreşte viaţă armonioasă, limpede şi sănătoasă… la minte, la trup şi la suflet.

Mihai Lungeanu

Preşedinte SCEIS

1 comentariu la „Viitorul e în… teatru”

  1. În aşteptarea Festivalului Naţional de Teatru 2013, ediţia a 22-a, încerc să depăn câteva idei păstrate în jurnalul de audiţie, un mozaic de eseuri întitulat „Teatrul Radiofonic la Ramada-Majestic”:”Dacă în faţa scenei, priveşti fiecare mişcare a personajelor, interpretarea fiind directă, în salonul cafenelei de la Ramada-Majestic, vocile actorilor,aruncate prin boxe, îţi mobilizează auzul;te îndeamnă să intuieşti natura textului,să-ţi imaginezi atmosfera scenică, mişcarea, trăirile nevăzute, dar simţite,…mesajul urmărit de autor, fie dramaturg, romancier,istoric, poet, antic sau contemporan. Ochiul intră în pauză, ademenind urechea să manevreze, în continuare, adaptarea fonică şi jocul actorilor. Reuşita unui scenariu nu depinde numai de text, care se cere studiat şi aprofundat cu atenţie, ci şi de alte elemente: de calitatea prelucrării şi adaptării radiofonice, de modul de regizare tehnică, în colaborare cu cea artistică şi muzicală; de jocul modelator al vociloir interpreţilor, fatori direcţi ai reuşitei scenariului. Salonul de la Ramada-Majestic este o şcoală de informare şi de formare a spectatorilor din sală, din toate ungherele României şi din străinătate.Pe măsura ascultării şi participării cu impresii, simţi lacunele care îţi îngrădesc ideile şi obligaţia de a te pune la punct cu secretele dramaturgiei în general şi a dramaturgiei radiofonice în special. Prin intermediul conversaţiei,al dezbaterilor, de fiecare dată, învăţăm să ne orientăm în lumea teatrului radiofonic şi să evoluăm ca participanţi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *