Vladimir Jurowski, noul director artistic al Festivalului „Enescu”: „Sunt încântat că o asemenea încredere a fost învestită în mine”

dirijorul vladimir jurowski

Festivalul Internațional „George Enescu” a marcat luni, 30 noiembrie 2015, intrarea într-o nouă etapă de dezvoltare internațională, odată cu participarea, la București, a noului director artistic, dirijorul Vladimir Jurowski și a Ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu la o conferință extraordinară de presă pentru prezentarea programului Concursului „Enescu” din 2016 și a ediției din 2017 a Festivalului. Conferința de presă a avut loc la Ateneul Român.

Începând cu ediția 2017, Festivalul Internațional „George Enescu” (2–24 septembrie) la conducerea Festivalului Enescu de va afla a tandemul Zubin Mehta – Președintele de Onoare și Vladimir Jurowski – director artistic.

„Aș vrea să îi mulțumesc dirijorului Vladimir Jurowski pentru că a acceptat funcția de director artistic al Festivalului «Enescu» 2017. Vladimir Jurowski este un foarte fin cunoscător al muzicii lui George Enescu, descoperind noi valențe ale creației compozitorului român. Faptul că îl avem alături este o recunoaștere nu numai a meritelor sale internaționale, dar mai ales a înțelegerii în profunzime pe care Vladimir Jurowski o are asupra muzicii secolului XX și a creațiilor lui George Enescu în particular. Suntem convinși că prin acest tandem, Zubin Mehta – președinte de onoare și Vladimir Jurowski – director artistic, Festivalul va câștiga în notorietate și în adâncime”, a declarat Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

VladimirJurowski1

Dirijorul Vladimir Jurowski, director artistic al ediției 2017 a Festivalului „Enescu” a declarat: „Invitația de a deveni director artistic al Festivalul «Enescu» a fost neașteptată, trebuie să recunosc că am fost surprins, cât și foarte încântat că o asemenea încredere a fost învestită în mine.”

„Îmi doresc să dezvolt cât mai mult oportunitatea de a interpreta alături de artiști români – precum muzicienii din Filarmonica «George Enescu», de a pune în valoare compozitori români – cred că este în tradiția a ceea ce a realizat George Enescu. Pentru ediția 2017, am contribuit la dezvoltarea seriei Work-shop – Muzica Secolului 21, consider că Festivalul «Enescu» trebuie să fie printre primele care să aducă muzică contemporană în programul său. O orchestră care am dorit să fie invitată în Festival este Filarmonica din Cehia, căci cred că tradiția muzicii est-europene ar trebui să fie adusă împreună cu tradiția vestică. Este extraordinar că există acest Festival în mijlocul Europei și mai ales în aceste momente când conflictele politice și religioase dezbină lumea. Unul dintre lucrurile care ne poate aduce împreună este muzica clasică – căci muzica nu are nevoie de traducere sau de o dovadă de credință”, a punctat Vladimir Jurowski.

Atât Vladimir Jurowski, cât și Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii au reiterat intenția de a construi o nouă sală de concerte la București.

Vladimir Jurowski este în prezent dirijor principal și artistic advisor al uneia dintre cele mai cunoscute orchestre britanice din lume, London Philharmonic Orchestra și director artistic al State Academic Orchestra of Russia „Evgeny Svetlanov”. Deține, de asemenea, titlul de Principal Artist al Orchestra of the Age of Enlightenment. Începând cu anul 2017, Vladimir Jurowski va deveni  director artistic și dirijor principal al Berlin Radio Symphony Orchestra (Rundfunk Sinfonie-Orchester Berlin).

Vladimir Jurowski a fost director muzical al Festivalului de la Glyndebourne, precum și dirijor principal invitat al Russian National Orchestra din 2005 până în 2009. A fost, de asemenea, first kapellmeister al  Komische Oper Berlin între 1997 și 2000 și dirijor principal invitat al Teatro Communale di Bologna între anii 2000 și 2003.

Este recunoscut la nivel mondial pentru „felul curajos în care abordează muzica”, pentru viziunea sa, și pentru implicarea constantă în promovarea culturii și a valorii sale sociale și umanitare în fața provocărilor cenzurii și conflictului.

Încă din anul 2005, odată cu prima venire a London Philharmonic Orchestra la București în cadrul Festivalului Enescu, Vladimir Jurowski s-a implicat în valorizarea și susținerea muzicii compozitorului român George Enescu. După ce a prezentat Simfonia a III-a de George Enescu alături de London Philharmonic Orchestra în ediția din 2013 a Festivalului Internațional George Enescu, Vladimir Jurowski a dirijat în premieră londoneză la începutul lunii februarie a acestui an, în prezența unui public de peste 2.500 de persoane, opusul enescian și pe scena Royal Festival Hall (Londra), incluzând astfel creaţia enesciană în repertoriul inernaţional al prestigioasei orchestre britanice. Vladimir Jurowski pregăteşte opera „Oedipe” de George Enescu pentru deschiderea ediției din 2017 a Festivalului Enescu, interpretare pe care, de asemenea, urmează să o prezinte la Royal Festivall Hall din Londra.

Zubin-Mehta

Zubin Mehta, Președintele de Onoare al Festivalului „Enescu”

Una dintre cele mai mari personalități muzicale ale zilelor noastre, maestrul Zubin Mehta este Director muzical pe viață al Filarmonicii din Israel începând cu anul 1981. De asemenea, deține titlurile de Dirijor onorific al Orchestrei Filarmonice din Viena, Orchestrei Filarmonice din München, Los Angeles Philharmonic,Staatskapelle Berlin și al Orchestrei de Stat din Bavaria. Combinând concerte, înregistrări și turnee, Zubin Mehta a dirijat mii de spectacole pe cinci continente împreună cu Filarmonica din Israel. În anul 1978, Zubin Mehta a devenit Director Muzical al New York Philharmonic Orchestra. În timpul celor treisprezece ani petrecuți la New York, a dirijat peste o mie de concerte, deținând astfel funcția mai mult decât orice alt director muzical din istoria modernă a orchestrei. Din anul 1985, Zubin Mehta este și Consilier muzical și Dirijor principal al Maggio Musicale Fiorentino, prestigios festival de vară organizat în Florența, Italia. În septembrie 1998 a fost numit director muzical al Operei de Stat Bavareze din München, funcție pe care a deținut-o  timp de cinci ani.

Zubin Mehta este alături de Festivalului „Enescu” încă din anul 1964, interpretând numeroase concerte împreună cu Filarmonica din Israel pe scenele din România.

Zubin Mehta este cetățean de onoare  al orașelor Florența și Tel Aviv și a fost numit membru onorific al Operei de Stat din Viena în anul 1997, al Operei de Stat Bavareze în 2006 și al Gesellschaft der Musikfreunde Wien în 2007. În 2011, maestrul Zubin Mehta a primit o distincție o stea pe Hollywood Walk of Fame.

festivalul-george-enescu-11

Despre Festivalul „Enescu” 2017

Un număr record de 35 de lucrări de George Enescu vor fi interpretate în cadrul ediției 2017, în timp ce Oedipe, cea mai cea mai cunoscută și apreciată operă a marelui compozitor român, va deschide Festivalul, în versiune concertantă, într-un moment cu valoare de simbol. Sub bagheta lui Vladimir Jurowski, care va dirija London Philarmonic Orchestra, și cu o distribuție care îl include și pe apreciatul tenor român Marius Vlad Budoiu, această  versiune interpretativă a operei Oedipe va fi prezentată pentru prima oară și la Royal Festivall Hall din Londra, cu participarea corurilor din România, lucrarea recăpătându-și, astfel, traseul internațional. De asemenea, Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretată în ediția 2017 de prestigioasa Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia, sub bagheta dirijorului Antonio Pappano. Ediția 2017 marchează o altă premieră care stă sub semnul dezvoltării internaționale: aceeași lucrare enesciană care va fi prezentată în cadrul ediției 2017 a Festivalului „Enescu” de Orchestra Națională a Franței, Simfonia concertantă pentru violoncel și orchestră de George Enescu, va face parte și din programul concertului de deschidere a stagiunii 2017 Orchestrei Naționale a Franței, la Paris.

Doi dintre cei mai mari artiști ai momentului vor fi prezenți în premieră în ediția 2017: celebrul pianist de origine chineză Lang Lang – un superstar al muzicii clasice – și tenorul Jonas Kaufmann, un reper al interpretării muzicii de operă la nivel mondial.

Printre artiștii internaționali care au confirmat prezența pentru ediția 2017 se numără baritonii Dmitri Hvorostovsky și Thomas Hampson, precum și violoniștii Anne-Sophie Mutter,  Maxim Vengerov, Julian Rachlin, Nikolai Znaider, Leonidas Kavakos, Renaud Capucon, Michael Barenboim, David Garrett, Peter Frank Zimmermann, violonceliștii Misha Maisky și Gautier Capucon, pianiștii Martha Argerich, Nikolai Lugansky, și Boris Berezovski. La București vor fi prezenți și unii dintre cei mai mari dirijorii ai lumii: Richardo Chailly, Zubin Mehta, Antonio Pappano, Daniele Gatti, Valery Gergiev, Charles Dutoit și Michail Pletnev. Celebra Orchestră Scala di Milano va reveni în Festivalul „Enescu” și va interpreta inclusiv Rapsodia nr. 2 de George Enescu. Printre orchestrele care vor fi prezente la București se numără, de asemenea, Orchestra Royal Concergebouw Amsterdam, Munchener Philharmonic și Orchestra Dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia.  

În cadrul Festivalului „Enescu” 2017 vor fi interpretate pe scena Festivalului Enescu 2017 opera Mathis der Maler de Hindemith, în versiunea concertantă a Orchestrei Națională Radio, sub bagheta lui Lawrence Foster (în premieră în România), cu cea mai bună distribuție internațională a momentului, La Damnation de Faust, de Berlioz, cu Corul și Orchestra Filarmonicii „George Enescu”,  dirijor – John Nelson, precum și Ein Deutsches Requiem de Brahms, în interpretarea Orchestrei Române de Tineret, sub bagheta dirijorului Domingo Hindoyan și avându-i ca soliști pe Anna Samuil, soprană și Daniel Schmutzhard, bariton.

george-enescu-bucuresti-1943112

O altă premieră a ediției 2017 a Festivalului este în cadrul seriei „Work-shop – Muzica Secolului 21”, unde vor fi prezentate publicului unele dintre cele mai reprezentative lucrări contemporane. Cu această ocazie, unii dintre cei mai importanți compozitori, pe plan internațional, se vor afla la București, pentru a se întâlni cu publicul Festivalului – printre aceștia: Sir James MacMillan, Jorg Widman, Iain Bell, Nimrod Borenstein, Sven Helbig, Zygmund Krautze și Rolf Martinsson.

Prezențele românești includ cele mai importante orchestre din București și din țară, precum Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Națională Radio, dar și filarmonicile din Cluj, Iași, Timișoara, Bacău și Brașov. Printre dirijorii români invitați se numără nume precum: Cristian Mandeal, Horia Andreescu,  Tiberiu Soare, Cristian Macelaru, Cristian Oroșanu, Cristian Lupeș, dar și soliști reprezentativi ca Vlad Budoiu, Cosmin Ifrim, Adrian Sampetrean, Szabo Balint, Gabriela Istoc.

Mai mulți laureați ai Concursului Internațional „George Enescu” vor fi de asemenea prezenți în cadrul ediției 2017, printre aceștia numărându-se violoncelistul de origine română Valentin Răduțiu, pianiștii Mihai Ritivoiu și Viniciu Moroianu. De asemnea, cei trei câștigători ai ediției 2016 a Concursului Enescu vor susține concerte în Festival. În premieră, Andrei Ioniță, unul dintre cei mai promițători violonceliști de origine română în plan internațional, câștigătorul ediției 2015 a prestigiosului Concurs „Ceaikovski” (Rusia) va cânta pe scena Festivalului „Enescu”, alături de Münchener Philharmonic, sub bagheta renumitului Valery Gergiev.

Despre Concursul „Enescu ”2016

Între 3 și 25 septembrie 2016 va avea loc la București Concursul Internațional George Enescu, desfășurat, începând din anul 2014 ca eveniment de sine stătător. Păstrând identitatea Festivalului și deschizând porți către cariere internaționale pentru tinerii artiști, Concursul „George Enescu” va aduce la București trei dintre cei mai cunoscuți laureați ai săi, violonista Anna Țifu, violoncelistul Valentin Răduțiu și pianistul Mihai Ritivoiu care vor deschide Concursul printr-un concert de gală. Dirijorii Alex Bloch, Christoph Poppen și John Axelrod vor dirija cele trei Finale ale Concursului, Finala de Violoncel, Finala de Vioară și Finala de Pian, iar printre membrii juriului care au confirmat deja participarea se numără muzicieni și profesori renumiți precum violonistul român Florin Croitoru, pianistul Peter Donohoe și  violoncelistul David Gernigas. Cei trei laureați ai ediției 2014 a Concursului vor susține, de asemenea, trei recitaluri extraordinare având în program lucrări de George Enescu: violoncelista Eun-Sun Hong, câștigătorul Secțiunii Violoncel 2014 va interpreta Sonata nr. 2 pentru violoncel în Do Major, op. 26, violonistul Ștefan Tarara, câștigătorul Secțiunii Vioară 2014 va intrepreta alături de pianista Lora Evelin Vakova-Tarara Sonata pentru vioară și pian nr. 1, iar Josu de Solaun, câștigătorul Secțiunii Pian 2014 va interpreta fragmente din Suita nr. 3, op. 18, Pièces Improptues .

Un număr de 240 de tineri artiști internaționali din 35 de țări de pe 5 continente au participat la ediția din 2014 a Concursului Internațional „George Enescu”.

 
 

Arhiva rubricii Cronica muzicală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *