„Vox Maris” de Enescu și Simfonia nr. 9 de Mahler, cu Zubin Mehta și Orchestra Filarmonică din Israel

Zubin-Mehta

Al doilea concert al Orchestrei Filarmonice din Israel din cadrul actualei ediții a Festivalului „George Enescu” este programat marți, 1 septembrie 2015, la ora 20.00, la Sala Palatului din București. Celebrul dirijor Zubin Mehta a ales Poemul simfonic „Vox Maris” de George Enescu (solist: tenorul Marius Budoiu; cu participarea Corului Filarmonicii „George Enescu” din București, pregătit de Iosif Ion Prunner) și Simfonia nr. 9 în Re major de Gustav Mahler.

Orchestra Filarmonică din Israel (OFI) a fost înfiinţată în anul 1936 de către Bronislaw Huberman şi a susţinut concertul inaugural pe 26 decembrie 1936, sub bagheta lui Arturo Toscanini. OFI are programate serii de concerte pentru abonaţi, inclusiv o serie de concerte pentru tineri, comentate, concerte speciale, concerte făcând parte din proiectul „Arte pentru oameni” peste tot în Israel şi concerte speciale pentru soldaţii IDF aflaţi în avanposturi.

OFI face anual turnee în centre culturale mondiale şi la festivaluri prestigioase. OFI realizează multe prime audiţii cu lucrări de compozitori contemporani israelieni și contribuie, contribuind asemenea, la asimilarea noilor muzicieni emigranţi.

Orchestra a cântat cu cei mai mari dirijori şi solişti ai lumii, susținând constant evoluţia tinerilor artişti israelieni şi tinerelor talente din afara Israelului.

În 1968, maestrul Zubin Mehta a fost numit Consilier Muzical al OFI iar în 1977 a fost numit Director Muzical. Leonard Bernstein a fost Dirijor Laureat al OFI în 1988, în 1992 Kurt Masur a primit titlul de Dirijor Invitat de Onoare iar din sezonul 2001–2002 Yoel Levi a devenit Dirijor Principal Invitat al OFI.

festivalul george enescu editia 2015

Tot marți, la ora 17.00, la Ateneul Român vom putea asculta Cvartetul „Belcea”. În program: Cvartetul de coarde nr. 14 în do diez minor, op. 131 de Beethoven și Cvintetul cu două violoncele în Do Major, op.163, D 956 de Schubert. Invitat: Valentin Erben (violoncel).

Componența Cvartetului „Belcea”: Corina Belcea (vioara I), Axel Schacher (vioara a II-a), Krzysztof Chorzelski (violă), Antoine Lederlin (violoncel).

Cvartetul Belcea

Cvartetul „Belcea”

Fondat la Royal College of Music din Londra în 1994, cvartetul își are sediul în Marea Britanie. Violonista din România, Corina Belcea și violistul polonez Krzysztof Chorzelski, cei doi membri fondatori continuă cele mai bune tradiții ale cântatului într-un cvartet de coarde, însușite de la mentorii lor: membrii cvartetelor „Alban Berg” și „Amadeus”. Acest spectru este extins de muzicienii francezi Axel Schacher (vioară) și Antoine Lederlin (violoncel).

Cvartetul „Belcea” are o discografie impresionantă. În timpul asocierii sale pe termen lung cu EMI Classics, formația a înregistrat integralele cvartetelor de Britten și Bartók, precum și lucrări de Schubert, Brahms, Mozart, Debussy, Ravel și Dutilleux ș. a. În 2012 și 2013, cvartetul a înregistrat live integrala cvartetelor lui Beethoven în Studioul Benjamin Britten din Snape, Anglia. Această înregistrare a fost lansată de ZigZag Territoires, noua casă de discuri a cvartetului. Albumul a fost distins cu Premiul ECHO Klassik.

Ambele concerte se transmit în direct la Radio România Cultural și Radio România Muzical.

Pe site-ul „Liber să spun” puteți citi informații complete despre programul concertelor și recitalurilor programate în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, biografii ale artiștilor, cronici muzicale și articole de sinteză. 

liber-sa-spun-radio-3-net-parteneri-media-festival-george-enescu

 Vezi: Arhiva Festivalul Internațional „George Enescu”

2 comentarii la „„Vox Maris” de Enescu și Simfonia nr. 9 de Mahler, cu Zubin Mehta și Orchestra Filarmonică din Israel”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *