Yul Brynner

yul brynner annie musca rubrica calendar liber sa spun

calendarVi-l mai amintiți pe actorul care renunțase la podoaba capilară pentru rolul din The King and I (1951), un musical de succes pe Broadway, transpus pe marele ecran în 1956, alături de Deborah Kerr, pentru care este răsplătit cu un Oscar?

Look-ul actorului american al anilor ’50-’60, cu rădăcini elvețiene după tată și rusești după mamă, născut la Vladivostok, în 11 iulie 1920, a fost de bun augur.

În 1934 Yul Brynner se instalează alături de părinți la Paris. Pentru a se întreține, cântă la chitară în cluburile de noapte. Astfel, îl întâlnește pe Jean Cocteau și prin el devine ucenic la Théâtre des Mathurins. Apoi muncește ca trapezist la Cirque d’Hiver, dar un accident cu multiple fracturi îl determină să renunțe la circ. Ajunge mașinist în trupa lui Georges Pitoëff, apoi, în 1941, pleacă în SUA pentru a studia teatrul cu Michael Tchekhov.

yul brynner in filmul Cele zece porunci 1956

Yul Brynner în filmul Cele zece porunci (1956)

Anastasia (1956), cu Ingrid Bergman, sau Cele zece porunci (1956), Frații Karamazov (1958) sau Vă place Brahms? (1961) și Taras Bulba (1962), alături de Toni Curtis, iată câteve dintre filmele actorului care murea la New York la 10 octombrie 1985.

yul brynner

Yul Brynner

Figură emblematică a filmului american, Yul Brynner a iubit muzica și fost un pasionat fotograf.

Cu câteva luni înainte de a muri, conștient fiind de nocivitatea tutunului asupra sănătății sale, acordă un interviu în „Good Morning America” în care își exprima dorința de a se realiza filme publicitare care să prezinte riscul fumatului: „Now that I’m gone, I tell you, don’t smoke. Whatever you do, just don’t smoke. If I could take back that smoking, we wouldn’t be talking about any cancer. I’m convinced of that.”

monumentul lui yul brynner la vladivostock

Monumentul lui Yul Brynner la Vladivostock

Despre înaintașii actorului de posteritatea cărora se îngrijește fiul său, Rock Brynner, aflați mai multe amănunte aici: http://www.rockbrynner.com/

Annie Muscă

biografie yul brynner capua liber sa spun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *