Zborul românului Dumitru-Dorin Prunariu în Spațiu continuă…

dumitru prunariu 15 mai 1981 zbor cosmos annie musca documentar inedit
Doar 9 minute între Pământ și Cer…

inedit rubrica restituiri liber sa spunDesprinderea navei de racheta purtătoare face să se instaleze imponderabilitatea. Din acel moment, organismul uman începea să fie supus unor transformări specifice: dureri intense de cap, presiune, urechi și nas înfundat, senzație de ochi bulbucați, dureri în coloana vertebrală, circulație sanguină deficitară în membrele inferioare…

Suprasarcina de aproape 4 g, produsă de creșterea accelerației, le dădea senzația că ar duce în spate câte patru persoane cu aceeași greutate. Culcați pe spate, cu fețele deformate, împingându-și limba în față pe dinți, doar ca să îndepărteze senzația că s-ar fi putut îneca cu ea, cei doi cosmonauți transmiteau la sol prin laringofoane parametrii navei. Din inflexiunile vocilor, cei de pe Pământ – tehnicieni, medici și psihologi – deduceau starea psiho-emoțională a celor doi și urmăreau îndeaproape parametrii medicali și alți indici.

15 mai 1981

Nava cosmică Soyuz-40 efectuează joncțiunea cu complexul orbital Saliut-6 – Soyuz T-4, operațiune transmisă în direct acasă, prin intermediul legăturilor radio-tv. Momentul joncțiunii a fost așteptat, privit și aplaudat de către specialiștii aflați la Centrul de Dirijare a Zborurilor Cosmice de lângă Moscova. Cei doi președinți, Ceaușescu și Brejnev, pregătiseră câte o telegramă pentru momentul istoric, dar fiind ora 1.00 noaptea, acestea au fost citite de către crainici.

urmarirea zborului cosmic dumitru prunariu 1981 annie musca

Foto 1: 15 mai 1981. Centrul de Urmărire a Zborurilor Cosmice de lângă Moscova. Delegația română aplaudă joncțiunea navei cosmice Soyuz-40 cu laboratorul spațial Saliut-6; foto 2: Col. dr. Vasile Teodorescu, medicul raspunzător de candidații români, mr. ing. Dumitru Dediu  și delegația Ministerului Apărării urmărind zborul din centrul de Urmărire a Zborurilor Cosmice de lângă Moscova

Întâlnirea cu echipajul sovietic Vladimir Kovalionok – Viktor Savinîh a fost imortalizată în fotografii și în film. Aflați pe orbită din 21 martie 1981, Kovalionok și Savinîh așteptau cu nerăbdare vești de acasă.

Din acel moment cele două echipaje debutau în realizarea cu pricepere a numeroase experimente științifice din domeniul astrofizicii, al studiului radiațiilor cosmice și al tehnologiilor spațiale, din domeniul medicinei, biologiei și psihologiei.

dumitru prunariu imponderabilitate activitati tehnice in timpul zborului cosmic

Saliut-6. Activități tehnice în imponderabilitate

ASTRO, MINIDOZA, INTEGRAL, CAPILAR, NANOBALANȚA, IMUNITATEA, PNEUMATIC, BALISTO, RHEO, INTERFERON, NEPTUN, GULER, INFORMAȚIA, OPERATOR, ANCHETA, CAPACITATEA DE LUCRU, RELAXAREA, CHESTIONAR, iată denumiri de experimente realizate în Spațiu. Acestea au fost concepute de specialiști români – Dumitru Hașegan, Alexandru Marin, Cristian Blaj, Mircea Ciobanu, Voicu Lupei, Dorel Toma, Dumitru Ursu, Valeriu Ceaușu, Sorin Cănănău, Nicolae Cajal – renumiți cercetători din institute românești: Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară, Institutul de Fizica Aparatelor cu Radiații, Institutul de Tehnologii Izotopice și Moleculare, Institutul de Medicină Aeronautică și Spațială, Institutul de Fiziologie Normală și Patologică și Institutul de Virusologie.

„Cobai” în Cosmos

Pe organismul astronauților se fac multiple experimente. Imaginile arată corpul românului, blindat de senzori, prin intermediul cărora transmitea la sol datele înregistrate.

cobai experimente medicale cosmos

dumitru prunariu experimente medicale cosmos

„Cobai” pentru experimente medicale la bordul stației orbitale Saliut-6

16 răsărituri și 16 apusuri…

Deși la fiecare 24 de ore, călătorii în spațiu aveau 16 răsărituri și 16 apusuri, datorită rotirii Pământului, ei lucrau după ciclul obișnuit de 24 de ore, doar pentru a nu li se perturba ritmul biologic. Noțiunile de „sus” și „jos” fuseseră anihilate, iar Ziua și-o „fabricau” ei înșiși, descoperind hublourile și aprinzând luminile, după cum Noaptea „venea” la acoperirea hublourilor și stingerea luminilor.

„Locul meu de odihnă era pe tavanul stației orbitale”, mărturisește astronautul român.

dumitru prunariu pregatirea pentru somn in cosmos documemntar inedit annie musca

Pregătirea pentru somn în Cosmos. Fotografii inedite din arhiva personală Dumitru-Dorin Prunariu

Cum hubloul rămâne ispititorul refugiu pentru astronauți, Dumitru Prunariu povestește cum admira fascinat culorile Pământului sau cerul „negru ca smoala” și stelele de un „alb mat”. Prin hublou, pe timp de noapte, i s-au arătat toate fețele Pământului, de la Zonele de Coastă ale Statelor Unite și Europa, de unde răzbăteau lumini, la zonele est-europene, care de-abia puteau fi observate în întunecimea lor. În schimb, România i s-a arătat asemeni unei pâini rumene de casă….

Dacă vreți să citiți povești incitante despre spațiul extraterestru, dar și povești de viață, sau dacă vreți să parcurgeți într-un ritm alert o carieră de peste 30 de ani în domeniul cosmic și diplomatic, dacă vreți să vă faceți o idee despre ceea ce înseamnă consecvență, procurați-vă unica biografie autorizată, apărută în 2012, sub semnătura mea, la Editura Adevărul Holding, sub titlul  Dumitru-Dorin Prunariu – biografia unui cosmonaut.

Între 14–22 mai, perioadă ce reprezintă durata zborului cosmic din 1981, efectuat de un român, vă ofer pe acest site informații și imagini inedite.

Annie Muscă

(va urma)

Contact: facebook.annie musca

28 mai 2012. Lansarea biografiei la Libraria Ralu din Brasov

Annie Muscă și Dumitru-Dorin Prunariu la lansarea biografiei Dumitru-Dorin Prunariu, Libraria Ralu din Brașov, 28 mai 2012

 annie musca biografie dumitru dorin prunariu

Vezi episoadele precedente: „Înainte de zborul cosmic” de Annie Muscă, Liber să spun, 13 mai 2014

14 mai 1981: O zi predestinată pentru unul dintre Personajele mele: Dumitru-Dorin Prunariu

4 comentarii la „Zborul românului Dumitru-Dorin Prunariu în Spațiu continuă…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *