Zestrea României

aurul si argintul antic al romaniei expozitie oradea

eveniment liber sa spunPână la sfârșitul lunii august 2014, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea găzduiește expoziția-eveniment intinerantă Aurul și argintul antic al României.

Podoabe, vase, statuete, accesorii vestimentare, armament de paradă, piese de harnașament, veselă geto-dacică, alte obiecte decorative din aur și argint sunt expuse vizitatorilor pentru prima dată adunate într-un singur loc. Piesele, de o inestimabilă valoare, fac parte din Tezaurul Național al României și provin de la Muzeul Național de Istorie din București și de la alte muzee din țată, expunerea lor împreună reprezentând încunarea unui proiect muzeologic de anvergură, printre cele mai importante demersuri de acest fel din România ultimilor 20 de ani. Se regăsesc în expoziție valori patrimoniale unice, cum ar fi brățările dacice sau tezaurul de la Pietroasa.

tezaur

Muzeul Țării Crișurilor funcționează în clădirea Palatului Baroc, unul dintre cele mai valoroase edificii construite în stil baroc pe teritoriul țării noastre, ridicat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, cum este denumirea sa oficială, are o sută de încăperi și primește lumina soarelui prin 365 de ferestre, câte una pentru fiecare zi a anului. Se spune că episcopul romano-catolic, la inițiativa căruia a fost construit edificiul, a dorit astfel să se poată arăta credincioșilor în fiecare zi a anului de la altă fereastră. Împreună cu Șirul Canonicilor și Bazilica Sf. Maria, Palatul formează Complexul Baroc, cel mai important complex baroc din România și unul dintre cele mau reprezentative ale Europei.

Palatul baroc din Oradea

Palatul baroc din Oradea

Expoziția Aurul și argintul antic al României rămâne în Oradea până la 31 august 2014, dată după care va pleca spre Satu Mare.

Ani Bradea

 exponate muzeul national tezaur obiecte aur si argint

 Fotografii de Ani Bradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *