Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Național al României, Deșteaptă-te române!, simbol al unității Revoluției Române de la 1848.
La 29 iulie 1848, Deșteaptă-te române! a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic Un răsunet de Andrei Mureșanu, publicat în numărul din iunie–iulie 1848 al suplimentului Foaie pentru minte, inimă și literatură, pe o melodie compusă de Anton Pann. Conținutul profund patriotic și național al poeziei a fost de natură să însuflețească numeroasele adunări ale militanților pașoptiști pentru drepturi naționale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn „o adevărată Marsilieză românească”.
Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independență, în Primul Război Mondial și la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în al Doilea Război Mondial.
Deșteaptă-te române! a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987 și în timpul Revoluției din decembrie 1989.
Imediat după Revoluția din decembrie 1989, Deșteaptă-te române! a fost ales Imn Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Conform Constituției României, Imnul Național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului.
Sursa: AGERPRES
Anton Pann, autorul muzicii Imnului Național al României
În Dialog imaginar cu Anton Pann, Pușa Roth realizează un portret teatral-radiofonic plin de substanță, aplecându-se cu multă sensibilitate asupra lumii pitorești, balcanice din vremea lui Anton Pann, recreat ca seducător personaj de teatru. Scenariul, inedit prin abordare și realizare, a constituit premisa unui musical de succes, difuzat în premieră absolută de Teatrul Național Radiofonic, marți 12 mai 2015, la Radio România Cultural.
Textul are forma unui dialog la o șezătoare, eveniment obișnuit în lumea lui Anton Pann, din care nu lipsește umorul specific acestui scriitor și muzician. Personajul Anton Pann punctează rememorarea episoadelor de viață prin cântece. Dintre acestea, nu este uitat nici episodul legat de compunerea muzicii imnului de astăzi al României, Deșteaptă-te, române!. În rolul lui Anton Pann: Mihai Mălaimare. Muzica originală: George Marcu. Regia artistică: Vasile Manta. (C. T.).
Ascultă: Anton Pann, autorul muzicii Imnului Național – fragment din piesa Pușei Roth
În Revista Teatrală Radio, vezi și: Rendez-vous cu finul lui Pepelea, cronică de teatru radiofonic de Cristina Chirvasie
„Dialog imaginar cu Anton Pann” de Pușa Roth, în premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic de Costin Tuchilă
Reîntoarcerea la valori poate determina progresul, reportaj de Mirela Nicolae
Un spectacol-eveniment: „Dialog imaginar cu Anton Pann” de Pușa Roth, emisiune de Mariana Ciolan
Vezi: Arhiva categoriei Aniversare