Ziua Internaţională a Francofoniei la Praga

praga_francofonie

Ziua Internaţională a Francofoniei a fost sărbătorită la Praga printr-o seară de muzică și film organizată de Ambasada României în Republica Cehă în colaborare cu Institutul Cultural Român din Praga, în 25 martie 2015, în Palatul Morzin, sediul misiunii diplomatice româneşti din capitala cehă. Evenimentul a inclus un recital susţinut de pianista Adela Liculescu și proiecția filmului documentar Casa cu lei, realizat de Anca Filoteanu.

Recitalul de pian a cuprins lucrăriopere de George Enescu (Pavana din Suita în Re major, op. 10), Maurice Ravel (Valsul) și Franz Liszt (Sonata în si minor).

adela-liculescu

În pofida vârstei tinere, Adela Liculescu are o biografie şi o experienţă scenică impresionante. Este considerată de criticii muzicali ca „o interpretă extrem de matură cu o carieră bogată în calitate de solistă” (Jeanine Costache).

Concertul a fost precedat de proiecția filmului documentar Casa cu lei, care se referă la una dintre cele mai renumite reședințe princiare de pe Calea Victoriei, ridicată între 1901–1903 de Gheorghe Grigore Cantacuzino după proiectele arhitectului Ioan D. Berindei. În această somptuoasă reședință a trăit o perioadă de timp marele compozitor român George Enescu (1881–1955), după căsătoria în anul 1937 cu Maruca Cantacuzino. Începând cu 19 iunie 1956, clădirea adăpostește Muzeul Național „George Enescu”, conform dorinței soţiei sale, care după moartea renumitului compozitor, a donat imobilul statului român.

Lidia Našincová

Corespondenţă de la Praga

ziua francofoniei praga

Veronica Miclea, director adjunct al ICR Praga, pianista Adela Liculescu, E. S. Daniela Gîtman, ambasadorul României în Republica Cehă

logo liber sa spunVezi: arhiva rubricii Corespondență

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *