Ziua Naţională a Culturii Române

Eminescu ziua culturii nationale

Acordându-se o deosebită apreciere operei marelui poet român Mihai Eminescu, data de 15 ianuarie, ziua în care acesta s-a născut, a fost declarată Ziua Naţională a Culturii Române, potrivit unei propuneri înaintate Parlamentului de către Academia Română, aprobată prin Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010.

Iniţiatorii au susţinut că există precedente pentru această sărbătoare şi în alte ţări europene. Astfel, în Spania ziua culturii a fost fixată ziua morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia ziua de naştere a lui Luis de Camões. „Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional. Menţionăm faptul că, în Italia, de ziua lui Dante în toate oraşele italiene au loc serbări publice, lecturi din opera lui, dezbateri publice, târguri de carte etc.”, se arată în expunerea de motive a iniţiatorilor.

spiru vergulescu casa singurateca la constanta

Spiru Vergulescu, Casă singuratecă la Constanța

Muzeul Judeţean Olt sărbătoreşte anul acesta Ziua Culturii Naţionale printr-o serie de manifestări dedicate omagierii poetul naţional al românilor, care vor avea loc marţi, 15 ianuarie 2013, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului, de pe strada Ana Ipătescu nr. 1, Slatina:

Periplu şi univers eminescian, o expoziţie de grafică ce cuprinde desene în tuş cu peniţa semnate de Spiru Vergulescu, unde vizitatorii vor mai putea admira şi ilustraţiile semnate de Nicolae Truţă la grandiosul volum de Poezii ale lui Eminescu, apărut la Editura Scribul din Slatina (în Holul de Onoare al Muzeului).

• Proiecţia filmului documentar Eminescu (în Sala de Festivităţi a Muzeului Judeţean Olt).

• Poezii în lectura copiilor de la Şcoala Gimnazială „Vlaicu Vodă” din Slatina, conduşi de prof. Mihaela Puşcaşu.

Laurenţiu Guţică-Florescu

Director, Muzeul Judeţean Olt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *