Zubin Mehta va fi Președintele de Onoare al Festivalului Internațional „George Enescu” 2017

Maestrul Zubin Mehta pe scena Festivalului Enescu 2015

Festivalul „Enescu” intră într-o nouă etapă de dezvoltare la nivel internațional

Maestrul Zubin Mehta a anunțat astăzi, 2 septembrie 2015, într-o declarație de presă, că a acceptat invitația de a fi Președinte de Onoare al Festivalului Internațional „George Enescu” pentru ediția din 2017. Invitația a venit la propunerea organizatorilor, pe baza unei decizii luate de comun acord la nivel inter-instituțional.

Dirijorul Zubin Mehta a declarat astăzi: „De abia aștept să revin în România, aveți cel mai frumos Festival din lume și cel mai minunat public. Fiecare muzician se simte atât de bine aici când se uită în sală și vede zâmbetele oamenilor. Muzicienii români sunt de calitate și trebuie să le mulţumim organizatorilor Festivalului. Am acceptat această propunere pentru că era o ofertă de nerefuzat.”

În cadrul discuțiilor maestrul Zubin Mehta a analizat programul artistic în lucru pentru ediția din 2017, în colaborare cu viitorul director artistic al Festivalului și l-a aprobat.

Foto Vlad Eftenie

Zubin Mehta și Orchestra Filarmonicii din Israel, Festivalul „Enescu”, 2015. Foto: Vlad Eftenie

Maestrul Zubin Mehta este din 1981 director muzical pe viață al Orchestrei Filarmonicii din Israel, a fost primul dirijor care i-a adus împreună pe aceeaşi scenă pe cei mai mari trei tenori ai lumii: Luciano Pavarotti, Plácido Domingo şi José Carreras, într-un concert care a rămas unul dintre cele mai bine vândute ale tuturor timpurilor. Zubin Mehta a participat la Festivalul Internaţional „George Enescu” încă de la ediţia din anul 1964. În anul 1995, în prima sa participare la o ediție post-decembristă a Festivalului „Enescu”, Zubin Mehta a dirijat pe scena Sălii „Alexandru Ioan Cuza”, la Casa Poporului. A revenit în repetate rânduri în cadrul Festivalului „Enescu”, declarând că iubeşte Festivalul şi publicul român.

În edițiile anterioare ale Festivalului Internațional „George Enescu” a existat această tradiție de a avea un Preşedinte de Onoare şi un Director Artistic: Lordul Yehudi Menuhin şi dirijorul Lawrence Foster (1998), Roman Vlad şi dirijorul Cristian Mandeal (2001), Ioan Holender şi Cristian Mandeal în 2003. În perioada 2005–2015 ambele funcții au fost preluate de către Ioan Holender.

Pe site-ul „Liber să spun” puteți citi informații complete despre programul concertelor și recitalurilor programate în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, biografii ale artiștilor, cronici muzicale și articole de sinteză. 

liber-sa-spun-radio-3-net-parteneri-media-festival-george-enescu

 Vezi: Arhiva Festivalul Internațional „George Enescu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *